TRYGHEDSGARANTI - LÆS MERE
ForsideNyheder og rejseartikler6 steder du kan opleve Asiens interessante dyreliv

6 steder du kan opleve Asiens interessante dyreliv

23.05.2019
Vis alle indlæg

Panda Kina

Det er ingen hemmelighed, at de asiatiske lande gemmer på et væld af enestående naturoplevelser.

Men vidste du også, at verdensdelen er hjem for en masse unikke dyr?

Herunder kan du læse om 6 steder, hvor du kan opleve nogle af de farvestrålende, charmerende og enorme skabninger, som findes rundt omkring i Asien.

Komodo-øen, Indonesien

Komodo Varan

På den indonesiske ø Komodo tæt på Bali har du mulighed for at opleve de imponerende komodovaraner. Øen er i dag en nationalpark og er tilmed blevet optaget på UNESCOs liste over verdensnaturarv grundet det fantastiske landskab og unikke dyreliv.

Komodovaranen er en kæmpe attraktion i sig selv. Den er verdens største nulevende øgle og bliver ofte sammenlignet med de mytiske drager – det engelske navn for varanen er da også Komodo Dragon.

De store varaner kan blive op til 3 meter lange og have en kampvægt på hele 165 kg, men normalvægten ligger på omkring 70 kg.

Komodovaraner er kødædere og jager ved at ligge på lur. Når det næste bytte kommer forbi, udsætter varanen dyret for dets giftige bid, og herefter er det blot et spørgsmål om tid, før dyret dør af infektionen fra bidet.

Komodovaranen er en snu øgle, og netop af den grund tager man kun på opdagelse på øen sammen med en guide, som kender forholdene og dyrenes temperament.

Minneriya, Sri Lanka

Elefanter Minneriya Sri Lanka

Minneriya Nationalpark i Sri Lanka er et magisk sted.

Udover at være en grøn og frodig naturpark, er det menneskeskabte reservoir også mødested for enorme flokke af asiatiske elefanter hvert år mellem maj og oktober.

I Sri Lankas tørsæson tørrer de fleste af elefanternes naturlige vandhuller ud, men i Minneriya Nationalpark er der vand i reservoiret året rundt. Det betyder, at landets mange elefanter flokker hertil i deres søgen efter grønt græs og drikkevand.

Besøger du parken i højsæsonen, maj til oktober, kan du være heldig at opleve helt op til 300 elefanter samlet på ét sted. Det er det højeste antal af elefanter observeret på ét sted i hele Asien.

På de varme dage gemmer de store pattedyr sig i skyggen i de omkringliggende skove og buskadser, men så er der i stedet rig mulighed for at se krokodiller, aber, hjorte og mange forskellige fuglearter. Sidst på eftermiddagen, når den værste varme fra solen fortager sig, begynder elefanterne at bevæge sig ud i det åbne og hen til reservoiret.

Det er en kæmpe oplevelse at se elefanterne socialisere med hinanden i de store flokke.

Menjangan, Bali, Indonesien

Menjangan Bali Snorkel

Revet ved den lille ø Menjangan, der ligger ved Balis nordvestlige kyst, er kendt blandt dykkere og snorklere verden over.

Under overfladen i det turkisblå vand gemmer der sig en farverig verden af tropefisk og koraller.

Menjangan hører under West Bali Nationalpark, og du kan dermed få uspolerede naturoplevelser både i vand og på land. Øens navn betyder hjort på javanesisk, og er blevet givet til øen, fordi der hvert forår svømmer rusahjorte til Menjangan fra Java. Det er en helt speciel oplevelse at slænge sig på de smukke sandstrande, mens hjorte kredser omkring på land.

Højdepunktet på et besøg på Menjangan er uden tvivl snorkling. Her finder du nemlig storslåede koraller, som, grundet øens status som del af en nationalpark, er ganske flot bevaret. Også marinelivet er en enorm oplevelse. Under overfladen kan du være heldig at spotte både små søheste, koloniål, klovnefisk og mange, mange flere.

Udover det fantastiske liv under havets overflade, er der generelt en afslappet og mindre besøgt atmosfære på Menjangan end ved Balis større byer som Sanur og Ubud. Så trænger du til et afbræk, er øen et hit.

Sumatra, Indonesien

Orangutang Sumatra

Der er kun to steder i verden, hvor det er muligt at opleve vilde orangutanger; Sumatra og Borneo.

På Sumatra kan du besøge Bukit Lawang på den nordlige del af øen. Bukit Lawang er en lille by i Gunung Leuser Nationalpark, og herfra kommer du hurtigt ud i den frodige regnskov, hvor du kan spotte semi-vilde orangutanger.

Orangutangerne betegnes som semi-vilde, da de oftest er blevet reddet fra mennesker, som f.eks. ulovligt har holdt dem som kæledyr. Når de bliver reddet, bliver dyrene langsomt rehabiliteret, så de kan klare sig selv i naturen, før de slippes fri i junglen. Alle de orangutanger, der slippes fri, bliver monitoreret af rehabiliteringscenteret, så de kan stille føde til rådighed for de rødhårede menneskeaber, hvis de skulle have problemer med at klare sig selv.

Orangutangerne er en yderst truet dyreart, fordi regnskovene på Sumatra og Borneo – og dermed deres hjem – bliver fældet for at lave plads til bl.a. palmeolieplantager, der f.eks. bruges i nogle former for kosmetik og snacks.

Selve rehabiliteringsprogrammet i centret er i dag lukket ned, men du kan stadig komme med på tur ud i regnskoven for at se de løsslupne orangutanger samt overvære fodringerne på fodringsplatformene.

Det er en kæmpe oplevelse at se orangutangerne og være vidende til den store forskel, som medarbejderne gør for at hjælpe orangutangerne tilbage til et naturligt liv i regnskoven.

Mirissa, Sri Lanka

Blåhval Sri Lanka

Fra oktober til april er der sæson for hvalsafari i Sri Lanka.

Sejler du ud fra den sydlige kyst, kan du spotte havets kæmpe; Blåhvalen, som kan have en svimlende længde på helt op til 33 meter og veje op mod 170 tons. Hvert år migrerer de enorme hvaler fra det kolde vand omkring Antarktis til de varmere vandstrømme omkring Sri Lanka for at formere sig.

På en hvalsafari hjælper kaptajnen med at spotte kæmperne i vandoverfladen. Hvaler er pattedyr, hvilket vil sige, at de kommer op til overfladen for at få luft – og det kræver derfor, at man har kendskab til hvalernes åndemønstre for at vide, hvornår de kommer op. I højsæsonen er der faktisk rigtig gode muligheder for at se dem.

Du kan se de smukke hvaler fra båden, hvor kaptajnen tager særligt hensyn til hvalerne ved ikke at komme for tæt, men alligevel tæt nok på til at du kan tage nogle enestående billeder.
Foruden blåhvaler kan du også være heldig at se delfiner, kaskelothvaler, spækhuggere, djævlerokker, skildpadder og mange, mange flere havdyr.

Chengdu, Kina

Panda Kina

Den store sort-hvide panda er næsten et nationalsymbol på Kina.

Pandaerne lever i de bambusrige bjergskove i det vestlige Kina, hvor deres kost næsten udelukkende består af bambus. En voksen panda kan efter sigende spise helt op til 38 kg bambus på en enkelt dag.

Ofte bliver pandaen nævnt i forbindelse med bevarelse af alverdens dyrearter, da den i mange år har været truet for udryddelse. Selvom pandaen stadig er en truet dyreart, var der alligevel gode nyheder fra WWF tilbage i 2015, hvor de kunne fortælle, at bestanden af vilde pandaer nu endelig var stigende.

Hvis du gerne vil opleve disse charmerende bjørne, kan du se dem på Giant Panda Base i Chengdu, som er et konserveringscenter, der er oprettet for at redde pandaerne fra udryddelse. Centret fungerer både som en naturpark bestående af 300 hektar bambusskov og som et forskningscenter. I parken lever 120 pandaer, og under sådan et besøg får du lov til at overvære morgenfodringen.

Medarbejderne i centret går meget op i at oplyse de besøgende omkring pandaerne og præservering af arten. På den måde får alle besøgende en helt speciel forståelse for dette enestående dyr.

Er du dyreelsker, så er der rig mulighed for at få fantastiske oplevelser på en rejse til Asien. Her kan du nemlig opleve flere dyrearter, som er unikke for denne verdensdel.

Så pak kufferten og tag med på fortryllende dyreoplevelser i Asien.

Du kommer til at elske det!

TourCompass – Fra turist til eventyrrejsende