TRYGHEDSGARANTI - LÆS MERE

Den kinesiske mur

03.04.2018
Vis alle indlæg

Mutianyu

Fra det Gule Hav i øst til den endeløse Gobi-ørken i vest.

Her ligger verdens længste mur.

Den kinesiske mur.

Symbolet på Kina.

Og måske landets vigtigste attraktion.

Hvad er den kinesiske mur?

Den kinesiske mur er en serie af mure og befæstninger, der tilsammen går under navnet ”den kinesiske mur”.

Det lange netværk af befæstninger slanger sig gennem landskabet i det nordlige Kina. Hvis du går en tur på muren på en skyfri dag, kan du følge muren og udsigtstårne over bjergrygge så langt øjet rækker.

Den kinesiske mur blev optaget på UNESCOS verdensarvsliste i 1987. I 2007 blev muren igen hædret som et af de syv nye vidundere sammen med bl.a. Machu Picchu i Peru og Taj Mahal i Indien.

Muren anses for at være en af verdens mest imponerende arkitektoniske bedrifter, og selvom den faktisk ikke kan ses fra månen, som nogle vandrehistorier lyder, burde den kinesiske mur uden tvivl være på toppen af din besøgsliste på en rejse til Kina.

Hvor lang er den kinesiske mur?

Den kinesiske mur er 21.196 km. lang og dermed verdens længste mur.

Den lange mur består af flere individuelle mure, der er blevet bygget under forskellige dynastier, og som løber parallelt med, eller overlapper, hinanden.

Den del af muren, som vi i dag anser for at være den kinesiske mur, blev bygget under Ming-dynastiet (år 1368-1644). Oprindeligt blev den målt til godt 6.000 km., men tallet er sidenhen blevet opjusteret til 8851,8 km.

Foruden den byggede mur består de 8851,8 km. også af grøfter/skyttegrave samt naturlige barrierer, eksempelvis floder og stejle bakker. Dertil kommer udsigtstårne, fyrtårne, fæstninger og andre ruiner. Selve muren blev bygget på sten og ler, og måler op til 12 m. i højden og 10 m. i bredden. Dette varierer dog meget.

Den kinesiske mur fra Ming-dynastiet strækker sig fra byen Jiayuguan i Gansu-provinsen, der ligger i det centrale Kina midt i Gobi-ørkenen, til Hushan i Liaoning-provinsen, tæt på grænsen til Nordkorea.

I dag eksisterer store dele af den oprindelige mur, der blev bygget før Ming-dynastiet, desværre ikke.

Den kinesiske murs historie

Muren

Den kinesiske mur blev bygget som et forsvarssystem mod fjender fra nord.

Men i dag er muren et ikonisk symbol på Kinas historie og tidligere præstationer.

Den kinesiske mur er et fremragende eksempel på de evner, det antikke Kinas gamle civilisationer havde. De var formidable til at skabe militær arkitektur og teknologi.

Hvornår blev muren bygget?

Den kinesiske mur blev bygget over en næsten 2.000 år lang periode mellem år 220 f.Kr. til år 1633 e.Kr.

Muren blev bygget i stadier, hvor flere forskellige dynastier havde magten.

Nogle kilder hævder, at de første længer af muren allerede blev påbegyndt i år 770 f.Kr. Der er dog rimelig bred enighed omkring, at det officielle arbejde med muren startede i år 220 f.Kr. under Qin-dynastiet (221 f.Kr. – 206 f.Kr.). I denne periode havde Kejser Qin Shi Huang magten, og hans ønske var at samle de enkelte dele af muren til en forenet, lang mur.

De sidste dele af muren blev bygget under Ming-dynastiet (1368-1644).

Hvorfor blev muren bygget?

Da Kejser Qin Shi Huang samlede de tidligere befæstninger var formålet at skabe et forenet forsvarssystem mod invasioner fra nomaderne i nord.

Murens primære opgaver har på denne tid derfor været forsvar mod potentielle fjender.

Under Han-dynastiet (206 f.Kr. – 220 e.Kr.) blev muren udvidet mod vest for at beskytte handlen på Silkevejen.

Muren, vi kan besøge i dag, blev bygget fra 1471 og frem, da Ming-dynastiet herskede. Ligesom murens oprindelige formål var at forsvare landets grænser, var formålet med den nye mur det samme.

Den kinesiske mur fungerede dog snarere som en psykologisk barriere og et symbol på kinesisk magt, end mod de invasioner, som den blev opført for at beskytte Kina mod.

Da Ming-dynastiet sluttede, blev det ikke igen nødvendigt at genopbygge muren. Muren har siden da, som følge af naturens erosioner og menneskelige aktiviteter, sygnet hen, indtil restaureringer af muren startede i 1900-tallet.

Vil du besøge den kinesiske mur?

Den kinesiske mur

Den kinesiske mur besøges årligt af millioner af gæster. Og det kan man godt forstå. Det er en enestående oplevelse at se muren slange sig over bjergrygge i den smukke natur.

Det er muligt at besøge flere forskellige, restaurerede sektioner af muren. Tæt på Beijing finder du nogle af de bedste, og mest velbesøgte, dele af muren.

Mutianyu er en af de bedst bevarede, og mindre besøgte, sektioner af muren.
Se muren sno sig på toppen af bjergryggen. Gå til toppen eller tag kabelbanen, og bliv belønnet med en fantastisk udsigt på toppen.

Har du spørgsmål?

Tag et kig på vores rejser til Kina, eller kontakt vores rejsekonsulenter, hvis du har spørgsmål eller brug for vejledning omkring en af vores rundrejser.

TourCompass – Fra turist til eventyrrejsende