TRYGHEDSGARANTI - LÆS MERE
ForsideNyheder og rejseartikler10 traditionelle retter du skal smage i Kina

10 traditionelle retter du skal smage i Kina

20.02.2019
Vis alle indlæg

Mad i Kina

Kina er kendt for sin meget varierede madkultur, hvor retter som pekingand og dumplings er nogle af de mest kendte.

Og det kinesiske køkken byder på et væld af spændende retter, der består af friske råvarer, som ofte er tilberedt i lækre marinader.

Herunder kan du læse vores bud på 10 lækre og traditionelle retter, du skal smage på din rejse til Kina.

Pekingand (Běijīng kǎoyā – 北京烤鸭)

pekingand

Pekingand er en populær spise, der nærmest er blevet et nationalsymbol på Kina. Og rettens historie går langt tilbage, og allerede under Ming-dynastiet i 1400-tallet var pekingand en af de faste retter ved hoffet.

Anden er tilberedt, så kødet er lækkert og saftigt, mens skindet udenpå er sprødt.

Når du bestiller retten på en kinesisk restaurant, kommer kokken nogle gange ind til bordet og viser den helstegte and til gæsterne, hvorefter den bliver skåret ud ved bordet og serveret med tynde pandekager, friske agurker, forårsløg, skalotteløg, hvidløgsdip og sauce.

Sweet and Sour pork (táng cù lǐjǐ – 糖醋里脊)

sweet and sour pork

Friturestegt svinekød marineret i sursød-sovs er nok en af de mest populære kinesiske retter uden for Kina. Alligevel er det også en af de retter, du bliver nødt til at smage på din rejse til Kina.

Retten er farverig og har en lækker sursød smag. Retten består af svinekød, som er skåret ud i strimler og frituresteges og vendes efterfølgende i marinaden.

Marinaden er egnsbestemt, og derfor får du også forskellige smagsoplevelser, alt efter hvor får den i Kina. Nogle steder laver de marinaden på sukker og eddike, mens den andre steder, interessant nok, er baseret på ketchup, som egentlig er en vestlig dip.

Mapo Tofu (má pó dòu fǔ – 麻婆豆腐)

mapo tofu

Tofuen, der oprindeligt er fra Kina, har været anvendt i det kinesiske køkken i mere end 2.000 år og er stadig en af kinesernes favoritter i dag.

En lækker, traditionel kinesisk ret med tofu er mapo tofu. Retten består af tofustykker i en krydret chilisauce.

Retten er som udgangspunkt vegetarisk, men du kan også få retten serveret med enten svine- eller oksekød.

Grillspyd (chuàn – 串)

chaunr

Chuan er en slags grillspyd eller kebab. Man kan få spydene med mange forskellige slags kød, men du vil ofte spotte chuan med lammekød.

Kødet skæres ud, marineres og sættes på grillspyd, der er skåret ud af bambus. Inden kødet bliver stegt, krydres det med salt, tørret chili og spidskommen.

Chuan kan ofte købes i de kinesiske gadekøkkener og på natmarkeder, hvor de bliver tilberedt på en grill.

Dumplings (jiǎo zi – 饺子)

dumplings

Dumplings er små dejpakker med små stykker kød eller grøntsager, der steges, koges eller dampes.

Den type dumplings, du oftest vil få serveret i Kina, er en variant med kinakål, forårsløg og rejer eller svinekød. Men du kan også få retten med mange andre grøntsager og kødvarianter.

Dumplings er særligt populære at spise til nytår. Nogle putter en mønt i en tilfældig dumpling under tilberedningen, og det siges, at den der får mønten vil få held i det kommende år.

Hot pot (huǒguō -火锅)

hot pot

Hot pot er den kinesiske variant af fondue, hvor du selv tilbereder maden ved bordet.

Tjeneren stiller en gryde med kogende boullion (i forskellige varianter og styrke) på bordet, og så bestiller du grøntsager og kød, som du selv koger. Når råvarerne er færdigtilberedt, tages de op og dyppes i en lækker jordnøddesmørsauce.

Retten er en god selskabsret, da det er en langsommelig og hyggelig måde at spise på. Derfor har du også masser af tid til at sidde og snakke med dine venner og familie og nyde den eksotiske oplevelse.

Kung Pao-kylling (gōngbǎo jīdīng – 宫保鸡丁)

 

En anden populær ret i Kina er kung pao-kylling, der består af kyllingestykker tilberedt med tørret chili, forårsløg, hvidløg, ingefær og Sichuan-peberkorn. Retten bliver tilsat grøntsager og stegte peanuts.

Til trods for, at der er chili i kung pao-kyllingen, er det en af de retter i det kinesiske køkken, som er mindst krydret. Retten bliver dog tilberedt forskelligt flere steder i Kina, så du kan godt få en kung pao-kyllling, der er stærk.

Oprindeligt stammer retten fra Sichuan-provinsen.

Bubble tea (bōbà nǎichá – 波霸奶茶)

bubble tea

Får du brug for en kold forfriskning, når du udforsker Kinas spændende byer, skal du smage bubble tea.

Bubble tea, eller perlemælkste, er en helt unik tedrik, som i 1980’erne blev særligt populær i Asien.

Drikkens base er lavet på sort- eller grøn te, f.eks. matcha. Tebasen bliver blandet med mælk, hvorefter der tilsættes frugtjuice, som giver drikken en frisk smag.

Derefter bliver de helt særlige tapiokaperler tilsat, som har en konsistens som gelé. Tapiokaen er det, der er ”boblerne” i bubble tea, og fylder typisk store dele af glasset. Derfor minder teen også mere om en snack end en drikkevare.

Teen kan serveres både iskold eller varm, og drikkes med et bredt sugerør, så man kan få tapiokaperlerne op.

Muslimske nudler (lāmiàn 拉面)

Muslimske nudler

I Kina er omkring 23 millioner muslimer, som har haft stor indflydelse på det kinesiske køkken. Det har bl.a. resulteret i, at de håndlavede muslimske nudler er kommet på menukortet.

De muslimske nudler er tykke og lidt seje, og så trækkes de i hånden. Nudlerne fås for meget få penge på en restaurant. Nudlerne fås i et utal af retter, f.eks. serveret sammen med forskellige slags kød eller æg.

Stegte æg og tomater (xī hóng shì chǎo dàn – 西红柿炒鸡蛋)

Æg og tomater

Denne vegetariske ret består i sin enkelthed af æg og tomater. Og selvom den lyder enkelt, så smager den bare anderledes i Kina, end hvis du selv forsøger at lave dem derhjemme.

Æggene bliver ofte tilberedt som røræg, og tomaterne bliver hakket og tilberedt på panden.

Når du bestiller retten, bliver den ofte serveret med eddike og forårsløg, men du kan også spise retten med nudler og ris.

Vil du opleve Kinas køkken? Se disse rejser

Det kinesiske køkken byder på mange kulinariske og autentiske retter, som går flere århundrede tilbage.

Har du lyst til at spise dumplings i et kinesisk gadekøkken eller pekingand i Beijing? Så tag et kig på vores rejser til Kina og bliv inspireret til en kulinarisk drømmerejse til et af verdens største lande.

God appetit!

TourCompass – Fra turist til eventyrrejsende