TRYGHEDSGARANTI - LÆS MERE
ForsideNyheder og rejseartiklerPrøv disse vietnamesiske retter i Vietnam!

Prøv disse vietnamesiske retter i Vietnam!

15.09.2017  |  opdateret: 24.05.2023
Vis alle indlæg

Spisested

På en rejse til Vietnam er en af de helt store oplevelser madkulturen.

De kulinariske oplevelser byder på et væld af supper, friske forårsruller og retter med fisk og skaldyr, hvor friske krydderurter spiller en afgørende rolle.

Gadekøkkener ligger side om side i Hanois små gader. Miniatureplastikmøbler står på fortovene, så fodgængere bliver nødt til at begive sig ud på de scooter-befængte veje. At spise her er en autentisk oplevelse, og du oplever den vietnamesiske kultur på første parket.

Herunder får du inspiration til 7 forskellige vietnamesiske retter, du kan prøve på din rejse til det vidunderlige land.

1. Phở

Pho

Nationalretten i Vietnam er den traditionelle phở.

Phở er en nudelsuppe, der består af en okse- eller kyllingefond med koriander og ingefær. Derudover er der forårsløg, risnudler og kød (oksekød, svinekød eller kylling) i.

Såvel unge som gamle spiser phở på deres stamrestaurant – ofte til morgenmad, og ved lige præcis, hvordan retten skal krydres. De tilsætter chili, fiskesauce, hvidløg eller lignende for at phở’en får den helt rigtige smag.

Nationalretten serveres over hele Vietnam og i forskellige varianter. Suppen er inspireret af den franske ret pot-au feu, som er en klassisk fransk kødsuppe.

2. Bún Chả

Bun Cha

Retten Bún chả stammer fra Hanoi. Den vietnamesiske ret består af en suppe med små kødboller og marineret, skiveskåret svinekød, en skål med risnudler og en masse friske krydderurter. Dertil kan man tilføje chili, hvidløg og lignende, der altid står på de små borde i gadekøkkenerne.

Risnudler, krydderurter og krydderier puttes op i suppen. Og så er man klar til at spise en af frokostfavoritterne med spisepinde – eller en ske.

(Retten fås primært i Hanoi, men i Ho Chi Minh City kan den også fås på restauranten Bun Cha 45, der er bedømt som en af de 20 bedste restauranter i Ho Chi Minh City på Tripadvisor.)

3. Bánh mì

banh mi

En Bánh mï er en sandwich. Egentlig minder den meget om dem, vi kender hjemmefra, men den vietnamesiske sandwich skiller sig alligevel lidt ud.

Sandwichen består af lyst brød, frisk salat og noget kødpålæg eller lignende. Den mest traditionelle af slagsen er en báhn mí med paté.

4. Gỏi cuon

Goi cuon

Gỏi cuon, bedre kendt som friske forårsruller eller sommerruller, er en af Vietnams mest kendte retter.

Frisk salat, koriander og rispapir danner basen for de vietnamesiske forårsruller. Derudover er der enten grisekød, rejer eller krabbekød i rullen. Som tilbehør får du vietnamesernes yndlingssauce, fiskesaucen.

Man kan også få forårsrullerne stegt (Cha Gio), hvor rispapiret er sprødt.

Forårsrullerne serveres over hele Vietnam, men kan fås i mange forskellige lokale varianter.

5. Bánh xèo

Banh xeo

Den vietnamesiske pandekage, Bánh xèo, er en sprød pandekage med fyld af rejer, svinekød, æg og bønnespirer. Dertil kommer friske krydderurter. Retten pakkes ind i rispapir og dyppes i en stærk sauce.

Hvis du trænger til en let frokost, er Bánh xèo et godt valg.

6. Elephant ear fish

Elephant ear fish

Fisken, der kun serveres i det sydlige Vietnam omkring Mekongdeltaet, er en helt speciel oplevelse. Elefantøre-fisken serveres ”stående” i et stativ med hoved, finner og skind på.

Fisken har fået navnet elefantøre på grund af dets form.

Fiskekødet er lyst, serveres stegt og kommer med forskellige typer af tilbehør. Man kan rulle fisken i rispapir, mixe med friske krydderurter og dyppe ”forårsrullen” i fiskesauce.

7. Cao lau

Cao lau

I Hoi Ans gader finder du retten Cao lau. Retten, består af tykke nudler, sprøde rismelskiks, tyndt skåret svinekød og grønt.

Retten har et strejf af kinesiske såvel som japansk og vietnamesisk madkultur.

Hvis du trænger til en dag uden suppe, er dette sprøde alternativ en smagsoplevelse værd.

Bonus: Egg coffee

Egg coffee

Hvis du tager til Vietnam, må du endelig ikke glemme at smage den legendariske drik, ca phe trung, som nok oftere er kendt under navnet Egg coffee.

Efter en tur i Hanois gader, kan du tag et veltiltrængt hvil på den verdenskendte Giảng Cafe. Her har familien siden 1946 lavet den karakteristiske Egg coffee efter – næsten – samme hemmelige familieopskrift.

Men lidt af sløret løfter de. Egg coffee består bl.a. af kondenseret mælk, ost, æggeblomme og vietnamesisk kaffepulver.

Det er en vidunderlig og fløjlsblød kaffeoplevelse, du ikke må være foruden, selvom æggeblomme og kaffe normalt ikke er noget, vi har lyst til at forene i en drik! (Giảng Cafe ligger på 39 Nguyễn Hữu Huân.)

I Vietnam står de gastronomiske oplevelser i kø, så hvis du vil smage på alt det Vietnam har at byde på, så tag et kig på alle vores rundrejser i Vietnam.

TourCompass – Fra turist til eventyrrejsende