TRYGHEDSGARANTI - LÆS MERE
ForsideNyheder og rejseartiklerRejseberetning fra Sri Lanka: Perlen i det Indiske Ocean

Rejseberetning fra Sri Lanka: Perlen i det Indiske Ocean

04.11.2015
Vis alle indlæg

Herunder kan du læse et rejsebrev fra Kirsten, der besøgte Sri Lanka i september 2015.

Sri Lankas højland

Sri Lanka – rygtet taler sandt

I lang tid har jeg læst om Sri Lanka, om den enestående kulturarv, den frodige natur, de fantastiske krydderier, den imødekommende befolkning – og ikke mindst de mange elefanter. Alle rejsebeskrivelser beretter i begejstrede vendinger om landet, og nu var tiden kommet til selv at tage det hele i øjesyn. Venner har med drømmende øjne fortalt om deres rejser til Sri Lanka. Nu var det så min tur til at drage afsted og ved selvsyn opleve det hele.

maleri
Sri Lankas historie rækker langt tilbage. Allerede langt f.v.t. havde landet en højtudviklet civilisation, der præsterede pragtfulde bygningsværker. Sletterne nord for højlandet hedder Rajarata, og her ligger UNESCO verdensarven, ruinbyen Anuradhapura, der var kongeby og hovedstad fra 300 år f.v.t. til ca. år 1.000 e.v.t. Ruinbyen breder sig over mange kvadratkilomenter og er næsten ubegribeligt stor. Midt i det hele ligger antikkens tredje højeste menneskeskabte bygningsværk, Jetavana Dagoba, kun overgået af to pyramider i Giza i Egypten. En dagoba er Sri Lankas buddhistiske stupa, og denne er bygget af godt 90 mio mursten røde mursten! Sirlige grusgange fører hen til trapperne, der fører dig op på et 8 meter højt fundament på ca. 230.000 m². Som ved alle religiøse og hellige steder i Sri Lanka tager du ved trappens fod dit fodtøj af og går på bare fødder rundt om den dybt imponerende dagoba.

Sri Lanka monument

UNESCO har også udpeget Løveklippen ved Sigiriya som verdensarv. Selve Løveklippen er urgammel, men omkring år 480 blev der bygget et imponerende citadel her, som selv i dag aftvinger ingeniørmæssig respekt. På toppen af klippen lå selve paladset, og neden for klippen er der yderst bygget en vandhave, og en tand længere inde ligger stenhaven, og tættest på ligger terrassehaverne. Det hele var omgivet af en krodillefyldt voldgrav, der delvis eksisterer stadig. Over 1200 trappetrin fører til toppen af klippen, og en del af dem går langs en fuldstændig lodret klippeside. Undervejs til toppen passerer du flere steder gamle grotter, hvor der er meget smukke kalkmalerier af yndefulde smukke kvinder. Billederne har helt sikkert skullet behage den kvindeglade konge, der havde et harem på 500 kvinder. Fra toppen af klippen er der en formidabel udsigt over det stort set flade omgivende landskab. Klippen var uindtagelig, så det var et perfekt sted at forlægge sin residens for en upopulær konge, der havde kuppet sig til magten. Som turist bliver du skiftevis mundlam og fuld af wow-ord, efterhånden som detaljer og omfang af denne fantastiske kongeborg går op for dig.

Overalt hvor du kommer frem er der grønt, og overalt er der vand. Allerede for op mod 3.000 år siden begyndte kongedømmerne på Sri Lanka at grave ”tanks” – vandreservoirer, og især på sletterne nord for højlandet finder du mange af dem. De er livgivende for naturen, og vandet kan ledes gennem kanaler til rismarkerne, så der altid har været og er en sikker fødevareforsyning.

elefanter

Store områder er i sidste halvdel af det 20. århundrede udlagt som nationalparker, i alt er der 22. I lavlandet og på de nordlige sletter drejer det sig fx om Yala Nationalpark og Minneriya Nationalpark, og her har dyr som fx elefanter, hjorte og leoparder gode betingelser. I det kølige højland ligger teplantagerne, og de grønne rækker af tebuske brydes farvemæssigt af plukkerne i farverige sarier.

I højlandet ligger der også en vidunderlig nationalpark, Horton Plains. Når du traver den knap 10 km lange tur rundt i parken, føler du dig hensat til et helt andet land. Her vokser flere hundrede år gamle rododendron, med stammer så tykke som lår. Tågeskyerne giver liv til mosser og lav, der er uforenlige med et tropisk land!

Langs kysternes gyldne sandstrande ser du palmer overalt, mange af dem er kokospalmer. Havet er varmt, og bølgerne slår uafladeligt ind på kysten. Hvis havets brus bliver for meget, kan du nyde livet ved hotellets swimmingpool.

Maden er rigtig god og særdeles velsmagende. Den er meget indisk inspireret, og krydderier er vigtige i madlavningen. Karry, kanel, kardemomme, kommen, nelliker, muskat, peber og saft fra frugter som citron, appelsin og kokos bruges flittigt i maden og giver fantastisk smag. Ris og grøntsager er grundingredienser i de fleste måltider, af kød finder du alt, men med overvægt på kylling og okse. Prismæssigt er der ikke de store udsving fra en restaurant til den næste. Du finder solide måltider (som i ”det er næsten umuligt at spise op”) for under 50 kr inkl. drikkevarer. Det billigste jeg oplevede, var en supergod ”Rice & Curry” med kylling for 8 kr. på en lille lokal restaurant, hvor de ikke var vant til turister – og det var næsten en oplevelse i sig selv. Og hvorfor så det?

mand i Sri Lanka

Jo, fordi befolkningen er så smilende og imødekommende og hjælpsomme. Alle steder bliver du mødt med venlige smil og interesserede spørgsmål: Hvor kommer du fra? Hvor ligger det henne? Hvordan lyder dit sprog? Vil du tage et billede af mig? Osv. osv. Det gjaldt også på restauranten, hvor ejeren glad fortalte mig om sin lille biks, og at hun også ejede et lille hotel og med udkommet derfra, havde været i stand til at sende sin datter på universitet. Både singalesere og tamilere er farverigt klædt, især kvindernes sarier er meget smukke og farverige. Men når de går til de buddhistiske templer for at ofre eller bede, er alle klædt helt i hvidt og alle – mænd, kvinder, børn, unge og gamle, turister og lokale – går på bare fødder, når de betræder templets område.

marked i Sri Lanka

Jeg cyklede en tur på ca. 40 km gennem små landsbyer og langs biveje fra Aukana til Sigiriya; og overalt vinkede folk til mig – fra skolebørn til mekanikeren, der slog svejsemasken op og sendte mig et næsten tandløst smil!

Sri Lanka kaldes ofte for Perlen i Det Indiske Ocean. Og den sammenligning tilslutter jeg mig fuldt ud – Sri Lankas rygte taler sandt!

Kirsten, TourCompass