• Tilfredse gæster siden 2006
  • Dedikerede rejseeksperter
  • Gennemtestede kvalitetsrejser
  • Omhyggeligt udvalgte guider
  • Prisgaranti
  • 24/7 assistance på rejsen
  • Medlem af Rejsegarantifonden
ForsideNyheder & rejseartiklerRyokaner – traditionelle japanske kroer

Ryokaner – traditionelle japanske kroer

19 September, 2018
Vis alle indlæg

ryokan

Japan er et fascinerende rejseland!

Her vil du møde traditioner og skikke, der er noget anderledes, end dem du er vant til fra Danmark.

Overnat i en ryokan og oplev den japanske kultur og de japanske skikke helt tæt på.

Hvad er en ryokan?

En ryokan (旅館) er en traditionel japansk kro, hvor du kan opleve de gamle, japanske traditioner og en enestående atmosfære.

Det er ikke bare et sted, du overnatter, men et sted, hvor du har mulighed for at komme ind under huden på den japanske kultur og lære betydningen af udtryk som tatami, yukata, kaiseki og onsen.

Alle ryokaner er forskellige, og det er oplevelserne også. Som gæst er du dog sikker på at komme hjem med et dybere indblik i japansk kultur og gæstfrihed.

Hvordan opstod ryokaner?

Ryokaner stammer fra det 8. århundrede, og den første ryokan – Nisiyama Onsen Keiunkan i Yamanashi, der blev grundlagt i år 705 e.Kr., regnes faktisk også for at være verdens første hotel.

Det var dog først langt senere, under Edo-perioden (1603-1867), at ryokaner for alvor blev populære. I denne periode blomstrede Japans økonomi, der blev bygget veje og langs disse veje opstod flere og flere ryokaner for f.eks. at imødekomme de mange handlende og samuraier, der rejste på tværs af landet.

I dag findes der mere end 50.000 ryokaner i Japan. Ryokanerne varierer i størrelse, stil, luksuriøsitet og pris.

Hvad kendetegner en ryokan?

Du behøver ikke at have besøgt en ryokan for at vide, at du nu er ankommet til en traditionel japansk kro. Du har sikkert set dem masser af gange på film – eller i hvert fald noget, der minder om: De traditionelle japanske bygninger, skydedøre lavet af rispapir, det geisha-inspirerede look og de smukke, japanske haver.

Du har set det – men det er en ganske anderledes oplevelse også at mærke stemningen i en ryokan på egen krop.

Dresscode

dresscode

Idet du træder ind i en ryokan, træder du også ind i de japanske traditioner.

Det vil sige, at du ikke har sko på indenfor.

Dine sko bliver erstattet af tøfler, og dit normale tøj kan du skifte ud med en yukata – en kåbe af bomuld, der minder om en kimono. Omfavn oplevelsen og tag den behagelige kåbe på – den kan bruges til alle aktiviteter i løbet af dagen. I nogle onsen-byer er det endda normalt at gå rundt i byen i sin yukata med geta (træsandaler) på fødderne. Sørg for at folde yukataens venstre side over højre side, inden du binder bæltet – obi – omkring livet. Binder du den omvendt, bringer det uheld, da det er måden hvorpå man iklæder de døde i en kimono.

Indretning

indretning

Dit første indtryk, når du træder ind på dit værelse i ryokanen, er sandsynligvis, at her mangler noget. For hvor er alle møblerne?

Indretningen er mildest talt minimalistisk, og dit værelse er indrettet noget mere spartansk, end du måske er vant til fra hoteller.

Gulvet i dit værelse er dækket af tatami. Tatami er måtter lavet af risstrå, og her skal du også huske at tage dine tøfler af, så du kun har strømpefødder eller bare tæer. Derudover vil der være et lavt bord med dertilhørende lave, benløse stole (zaisu) eller siddepuder (zabuton) – præcis som du har set det på film.

Måske du også undrer dig over, hvor sengen er? De traditionelle japanske futoner, som du skal sove på om natten (ej at forveksle med dem vi kender herhjemmefra), bliver taget frem til dig, når sengetiden nærmer sig.

Når de første indtryk har lagt sig, vil du sandsynligvis overveje om skydedørene til dit værelse, der er lavet af tyndt rispapir (shoji), virkelig kan holde lyden ude, når du skal sove. Men det kan den – for som nævnt hersker her en gennemgående ro overalt i ryokanen. Det er en oplevelse, der emmer af zen – en interessant del af dit ophold.

Maden

maden

Det er ikke sikkert, at maden er inkluderet i dit ophold. Men tit vil det være muligt at få en autentisk japansk spiseoplevelse enten til morgen eller aften.

Maden bliver typisk serveret i et spiselokale eller på dit eget værelse for en mere privat oplevelse.
Om morgenen serveres en traditionel japansk morgenmad med forskellige retter, der er i sæson, f.eks. en lokal miso, tofu eller risvælling. Nogle steder er det også muligt at få en vestlig morgenmad.

Om aftenen serveres der ofte kaiseki – en traditionel flerretters menu, der består af mellem 6 og 15 af årstidens retter. Retterne balancerer i perfekt harmoni med hinanden i både smag, teksturer og udseende.

Hvis du kommer med et åbent sind, kan du gå derfra med nogle eminente madoplevelser. Det er nemlig god mulighed for at blive præsenteret for nogle af Japans meget delikate specialiteter, som du måske ikke ellers ville give dig i kast med.

Et tip: Hvis maden serveres kl. 18., så sørg for at komme til tiden – og faktisk helst lidt før.

Onsen – varme kilder

onsen

Bade er en vigtig del af ryokaner – og tit en lidt forvirrende oplevelse for ikke-japanere.

Ryokaner er ofte placeret nær varme kilder, eller onsen (温泉), der er opstået i områder med vulkansk aktivitet. Onsen er blevet et klassisk element i mange ryokaner.

Inden- og udendørsbade bliver varmet op af de varme kilder, og de steder, hvor der ikke er en onsen, tilbydes der ofte stadig klassiske japanske badeoplevelser.

En typisk badeoplevelse varer ikke mere end 15 min. ad gangen, for det kan blive MEGET varmt. Så mærk efter, hvad din krop kan holde til. Og husk at drikke vand.

Ligesom så mange andre ting i Japan er oplevelserne i onsen også præget af traditioner, og du kommer langt, hvis du kender en smule til etikette i Japans varme kilder.

Etikette i onsen:

  • Vask dig grundigt (du skal skrubbe!), inden du bruger badet. Mange steder får du en skammel, du kan sidde på, mens du vasker dig ved en bruser, der er er så tæt på gulvet, at du på ingen måder kan stå helt oprejst – hvilket heller ikke er meningen. Dit hår skal desuden sættes op, da der ikke må komme hår i vandet.
  • Badetøj er typisk ikke tilladt, hvorfor badene ofte er kønsopdelte. Hvis det er for grænseoverskridende for dig, findes der nogle steder også private bade, du kan benytte dig af.
  • Tatoveringer er ikke så almindelige i Japan, fordi de tidligere havde forbindelse til organiseret kriminalitet. Selvom tatoveringer er mere udbredt i dag, især blandt udenlandske besøgende, er de nogle steder stadig ikke tilladte i onsen. Tjek evt. før ankomst.

Vil du opleve en japansk ryokan?

I Japan er der masser af forskellige hyggelige ryokaner, som er et besøg værd. Uanset om du besøger en mindre familiedrevet ryokan eller en af de lidt større, vil du opleve en anden side af Japan, som du ikke ser, når du bor på almindelige hoteller.

Vil du have en autentisk japansk oplevelse, kan du bo i en ryokan på en af vores forlængelser på vores rundrejser i Japan.

Se vores rejser til Japan herunder

Asiatours.dk – Eventyrlige Rundrejser!

Vi bruger cookies til statistik og målrettet markedsføring hos 3. part.
Du accepterer dette ved at klikke videre.
Læs mere her.

Velkommen til det nye design på Asiatours.dk

Vi har fået nyt design, siden du sidst besøgte os, men vores rejser er stadig de samme.