TRYGHEDSGARANTI - LÆS MERE
ForsideNyheder og rejseartiklerHvornår er det bedst at besøge Sri Lanka?

Hvornår er det bedst at besøge Sri Lanka?

19.09.2017  |  opdateret: 12.10.2022
Vis alle indlæg

Nuwara Eliya

I Sri Lanka, den smukke ø sydøst for Indien, kan du opleve billedskønne strande, smukke teplantager og en livsglad lokalbefolkning. Men hvornår skal du tage afsted?

Læs med herunder og bliv klogere på, hvornår det er bedst at besøge Sri Lanka.

Sri Lankas klima

Sri Lanka er en helårsdestination.

Sri Lanka ligger i det tropiske klimabælte, hvilket betyder, at du uanset årstiden kan forvente varmt vejr med regnvejr af og til. Derfor findes der ikke et decideret dårligt tidspunkt at besøge Sri Lanka på.

Men Sri Lanka består af såvel kyster som centralt højland, hvor vejret varierer. Derudover er der to monsuner, der på forskellige tidspunkter medfører øget regn i hhv. Sri Lankas syd- og sydvestlige del og i Sri Lankas nordlige & østlige del.

Helt overordnet kan du forvente, at det er varmere ved kysterne end i det centrale højland, hvor du kan opleve kølige nætter i løbet af året.

Sri Lankas monsuner

Hikkaduwa beach

Sri Lanka har to monsuner, der i forskellige perioder skaber regntid på hver sin del af Sri Lanka.

En monsun er et sæsonafhængigt skift i vindretninger, som kan medføre kraftigt regn i de områder, der bliver påvirket af monsunen.

I Sri Lanka er der to primære monsuner:

  • Nordøst-monsunen, eller Maha-monsunen, rammer mellem december og februar. Monsunen kan påvirke hele øen, men det regner typisk mest i den nordlige og østlige del af Sri Lanka.
  • Sydvest-monsunen, eller Yala-monsunen, rammer mellem maj og september. Sydvestmonsunen er mindre intenst og rammer primært de sydlige og vestlige kyster, samt højlandet.

Foruden de to primære monsuner er der to mellemperioder:

  • Marts & april, hvor der primært falder regn i sydvest og i højlandet
  • Oktober & november, hvor vejret kan være ustabilt over hele landet

Da de to monsuner medfører regn i forskellige dele af Sri Lanka, vil der altid være et sted, hvor vejret er mere tørt. Bemærk, at selvom det er monsunsæson, så er regnskyllene typisk korte, men kraftige, og vejret er ofte hurtig til at klare op igen.

Vejret i Sri Lanka – måned for måned

Minneriya

Januar

Januar er generelt en fantastisk måned at besøge Sri Lanka på, der byder på overvejende solskin samt forholdsvist tørt vejr.

  • I de nordlige og østlige egne af Sri Lanka blæser Nordøst-monsunen.
  • I højlandet er er der varmt, men forvent køligere vejr om aftenen.
  • I det sydlige og vestlige del af Sri Lanka kan du til gengæld forvente varmt og forholdsvist tørt vejr.

Februar

Februar er fortsat en god måned at besøge Sri Lanka.

  • Nordøst-monsunen synger på sidste vers, så du kan forvente noget mindre regn i de nord- og østlige områder, end i de foregående måneder.
  • De sydlige, vestlige og centrale egne får masser af sol og meget lidt regn.

Marts

Marts er generelt også en god måned med fint vejr i hele Sri Lanka.

  • Når vi rammer marts, er nordøst-monsunen ved at være overstået. Det betyder, at temperaturerne begynder at stige i de nordlige og østlige egne og regnmængderne bliver mindre.
  • Ved de sydlige og vestlige kyster stiger temperaturerne også, men du skal forvente lidt regn mod slutningen af måneden, som sydvest-monsunen langsomt begynder at nærme sig.

April

April er en varm og solrig måned, og nogle vil mene, at måneden er en af de bedste at besøge Sri Lanka, da nordøst-monsunen er aftaget, og sydvest-monsunen endnu ikke helt er startet.

  • I det østlige Sri Lanka regner det mindre end i de foregående måneder, og du kan forvente masser af sol og blå himmel.
  • I de sydlige og vestlige egner nærmer vi os sydvest-monsunens ankomst, så luftfugtigheden er stigende. Som maj kommer tættere på, begynder det at regne i det sydlige, vestlige og centrale Sri Lanka.

Det er ved at være sidste chance, hvis du gerne vil på hvalsafari fra Mirissa ved Sri Lankas sydkyst. Hvalsæsonen varer mellem oktober og april.

Maj

I maj måned skifter monsunerne, og hvor de foregående måneder primært at været påvirket af nordøst-monsunen, så bliver de næste måneder i højere grad påvirket af sydvest-monsunen.

  • Når vi nærmer os maj, er vejret på østkysten ved at være rigtig godt. Temperaturerne er stigende, solen skinner og det regner meget lidt. Du kan altså med fordel vælge at holde din badeferie her, f.eks. ved Trincomalee.
  • De sydlige og vestlige dele af Sri Lanka (f.eks. Galle, Mirissa, Hikkaduwa og højlandet) begynder i denne tid at blive påvirket af Sydvest-monsunen, der langsom gør sit indtog. Det betyder, at der vil være masser af sol, der dog bliver afløst af korte, men kraftige byger.

Juni

Juni er på mange måneder en fortsættelse af maj, når det kommer til vejret.

  • I nord og øst er vejret klart, solrigt og tørt, og det anbefales fortsat, at du holder din badeferie her.
  • I området omkring Sigiriya kan du forvente høje temperaturer og minimale mængder regn.
  • De sydlige og vestlige egne er fortsat påvirket af sydvest-monsunen. Det betyder mere regn og lavere temperaturer. På trods af monsunen, er det dog ikke unormalt, at der går flere dage uden regn.

Juli

Juli byder på behagelige temperaturer over hele øen. Det er et af de bedste tidspunkter at besøge Minneriya Nationalpark på, da elefanterne i perioden maj til september vandrer til parkens store sø, Minneriya Tank, for at drikke vand. Fænomenet kaldes også ”the Elephant Gathering”.

  • Nord- og østkysten er varm og solrig, og en badeferie ved Trincomalee er fortsat lækkert.
  • Det er varmt i det centrale Sri Lanka, f.eks. ved Sigiriya. Vær dog opmærksom på, at aftnerne fortsat kan være kølige i højlandet, f.eks. omkring Kandy, Haputale, Ella og Nuwara Eliya.
  • Sydvest-monsunen kan fortsat påvirke vestkystens strandområder, f.eks. Negombo. Til gengæld begynder vejret at klare op i de sydlige og vestlige områder som juli skrider frem.

August

Sri Lanka er også rigtig god i august.

  • På Sri Lankas øst- og nordlige kyst er vejret fortsat godt, og der er frit valg på alle hylder i forhold til kysternes strandområder.
  • Selvom sydvestmonsunen fortsat blæser på de sydlige og vestlige egne, så hænder det at august har mindre regn her end månederne før og efter.

September

September byder på meget forskelligartet vejr, hvor vi nærmer os den anden mellemperiode, og Sri Lanka kan opleve cykloner med regn og vind over hele øen de næste par måneder.

  • Du finder det bedste vejr på østkysten, der typisk har sin sidste måned med rigtig godt vejr, inden nordøst-monsunens nærmer sig. Mod slutningen af måneden kan det begynde at regne.
  • Sydvestmonsunen kan fortsat påvirke områderne i syd, vest og det centrale Sri Lanka.

Oktober

Oktober byder på meget omskifteligt vejr, og det er en af Sri Lankas vådeste måneder. Vi er fortsat mellem de to monsuner, hvor der kan komme tordenbyger. Til gengæld er oktober uden for højsæsonen, og du kan derfor opleve færre besøgende end normalt.

  • Vejret er stadig fint ved de nordlige- og østlige kyster, men nordøst-monsunen begynder langsomt at tage over for sydvest-monsunen, og regnen tiltager.
  • Omvendt er sydvestmonsunen aftaget, og det betyder mindre regn. Syd- og vestkysten nogle af årets højeste temperaturer.

Ved Sri Lankas sydkyst starter hvalsæsonen så småt. Du kan tage på hvalsafari fra Mirissa mellem oktober og april.

November

November er, ligesom oktober, en overgangsperiode mellem de to monsuner, og måneden er blandt de vådeste i Sri Lanka. Mod slutningen af måneden stopper det noget ustabile vejr, som har været til stede de sidste måneder.

  • Nordøst-monsunen nærmer sig, og nord og øst oplever mere og mere ustabilt vejr.
  • I højlandet kan du fortsat forvente en del regn med kølige aften- og nattetimer.
  • I de sydlige og vestlige egne stiger antallet af solskinstimer, der kan blive afløst af regn indimellem.

December

I december er vi forbi mellemperioden, og nordøst-monsunen er i gang.

  • Det starter med at regne i de nordlige og østlige områder af Sri Lanka.
  • Til gengæld er det et rigtig godt tidspunkt at besøge de vestlige og sydlige områder, samt højlandet, der typisk får masser af solskin og meget lidt regn, om end der altid kan komme byger.

Så hvornår er det bedste tidspunkt?

Det bedste tidspunkt at besøge Sri Lanka på afhænger af, hvad du gerne vil opleve. Så længe du sørger for at medbringe passende tøj, så er Sri Lanka en fantastisk destination at besøge året rundt.

Rigtig mange vælger at rejse i perioden fra november-marts, i vores vintersæson. Især julen er populær, så hvis du gerne vil afsted på juleferie, så bestil i god tid! Hvis du gerne vil undgå højsæsonen, bør du derfor overveje at rejse til Sri Lanka uden for denne periode, hvor vejret stadig er godt, men der er færre besøgende.

Bemærk, Ovenstående guide til Sri Lankas klima er vejledende og kan løbende ændre sig. Tjek altid vejrudsigten inden din forestående rejse, eller kontakt vores rejsekonsulenter, hvis du er i tvivl om, hvornår du vil af sted.

Se vores rejser til Sri Lanka herunder:

TourCompass – Kom helt tæt på!