TRYGHEDSGARANTI - LÆS MERE
ForsideNyheder og rejseartiklerWorld Elephant Day – Vi hylder den asiatiske elefant

World Elephant Day – Vi hylder den asiatiske elefant

03.08.2018
Vis alle indlæg

elefant bader i flod

Der er mange store oplevelser i vente, når din rejse går til Asien.

Én af de helt store oplevelser er det spændende dyreliv Asiens lande byder på.

Elefanten er et fascinerende bekendtskab, og de små elefantunger får uden tvivl dit hjerte til at smelte.

De seneste år har verden sat fokus på det vidunderlige dyr, der desværre svinder i antal. Dagen kaldes World Elephant Day og har eksisteret siden 2012.

Herunder kan du læse mere om dagen og den asiatiske elefant, som har en helt særlig plads i Asiatours’ hjerte. 

Hvad er World Elephant Day?

Elefanter der bader

På World Elephant Day hylder vi elefanterne!

Dagen er blevet til for at sætte fokus på det fantastiske dyr, der er symbol på styrke og visdom og spiller en stor rolle i mange asiatiske lande.

Håbet er, at World Elephant Day kan være med til at sætte fokus på beskyttelse af elefanterne.

Grunden til, at de har brug for beskyttelse er, at titusindvis af elefanter hvert år bliver dræbt som følge af krybskytteri. Krybskytterne sælger elefanternes stødtænder, kød og hud på det sorte marked. Elfenben bliver bl.a. brugt til at lave smykker, og elefanternes hud og kød bliver brugt til medicin i Sydøstasien.

Men denne kedelige statistik skal der gøre noget ved, og derfor sætter verden fokus på elefanten d. 12. august hvert eneste år, når World Elephant Day afholdes. 

Den asiatiske elefant

Elefantfamilie

Antallet af asiatiske elefanter er halveret de sidste 45 år og der er nu omkring 50.000 asiatiske elefanter tilbage i verden.

I de seneste år har flere lande, f.eks. Sri Lanka, brændt eller ødelagt deres lager af elfenben, for at sende et signal til omverdenen om, at de er imod krybskytteri og handlen af elefanter.

Men udover de barske kendsgerninger omkring elefantens eksistens er der mange fascinerende facts omkring det storslåede dyr. 

5 fakta om den asiatiske elefant

Elefanter

På flere af vores rejser – f.eks. i Thailand og Sri Lanka – kan du opleve det smukke snabeldyr.

Du ved måske allerede meget om elefanter, men her får du 5 fakta, du måske ikke allerede vidste om den asiatiske elefant.

1) Den asiatiske elefant er stor!

Den asiatiske elefant kan blive op til 6,5 m. lang og veje op til 5 tons. Pga. dens størrelse skal elefanten spise op til 150 kg. mad hver eneste dag, hvilket den bruger omkring 16 timer af dagen på!

Den asiatiske elefant er dog ikke så stor som den afrikanske, der er verdens største landdyr. Men den er stadig stor.

2) Elefanter er sociale dyr

De asiatiske hunelefanter lever ofte i flok. Her bliver der skabt sociale relationer, hvor elefanterne samarbejder om at opdrage elefantungerne og beskytte flokken. Til forskel fra de afrikanske elefanter, har de asiatiske elefanter sjældent en matriark til at lede flokken, selvom én dominant hunelefant godt kan tage over og lede i en periode.

Unge hanelefanter forlader typisk flokken, når de er mellem 8 og 13 år, hvor de bliver modne. De unge hanelefanter danner indimellem deres egen flok af hanelefanter.

3) Elefanter har sart hud

Måske har du lagt mærke til, at elefanter kaster jord på sig selv eller dækker sig til med mudder? Det gør de for at beskytte sig selv mod solen.

Voksne elefanter skygger ofte for elefantungerne, når de sover, for på den måde at beskytte dem.

4) Elefanter kan lytte med fødderne

Elefanter udsender lyde, der er mellem 0 og 20 hertz. Til sammenligning kan mennesker kun høre lyd fra 20 hertz.

Elefanterne kan mærke de meget lave lydes vibrationer i jorden med deres fødder og forstå, hvad de betyder – og det i op til 3,5 kilometers afstand!

5) Elefantens snabel har 100.000 muskler

Snablen er et vigtigt redskab for elefanten og bliver bl.a. brugt til at lugte, trække vejret, drikke og til at tage ting, f.eks. mad.

Dertil har asiatiske elefanter én fingerlignende gevækst for enden af snablen, de bruger til at samle mindre ting op (afrikanske elefanter har to).

Oplev de asiatiske elefanter

oplev elefanter på safari

Hvis du gerne vil opleve den asiatiske elefant, har du som sagt mulighed for det på flere af vores destinationer, f.eks. i Thailand og Sri Lanka.

I Sri Lanka kan du møde den asiatiske elefant i landets nationalparker, f.eks. i Minneriya Nationalpark, der er et af de bedste steder at opleve elefanter i landet, mens du i Thailand kan møde elefanten på helt anderledes vis på stedet ChangChill.

Vil du vide mere om World Elephant Day? Læs mere om dagen og de forskellige initiativer her.

TourCompass – Kom helt tæt på!